Komposztálás

PDFNyomtatásE-mail

A komposztálás olyan biológiai folyamat, melynek során a szerves hulladékból humusz keletkezik.

Komposztnak nevezzük azt a morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokbó,l elsősorban élő szervezetek segítségével jön létre, megfelelő hatások mellett (oxigén, nedvességtartalom).

Komposztálás előnyei:

  • A keletkező humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, ezzel védik a talajt az eróziótól (talajpusztulás).
  • Javul a talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodása.
  • A talaj tápanyagtároló képessége növekszik.
  • Nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.
  • Tápanyag visszapótlásra, trágyázásra szintén kiválóan alkalmas.
  • Lassú a tápanyag-feltáródás, kicsi a kimosódás veszélye.
  • A komposzttrágyázás hatása tovább tart, mint a szerves trágya hatása.
  • A komposztálás során az anyagban lévő kártevők,kórokozók elpusztulnak.
  • A hulladékok mennyisége csökken.
  • Nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, így a levegőt sem szennyeződik.
  • Kevésbé szennyezi környezetét, ésszerű, felelős, környezettudatos magatartást tanúsít!

Komposztálható anyagok:

  • Konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, elhervadt virágok, stb.
  • Kerti hulladékok: gallyak, lombok, fű, stb.
  • Egyéb hulladékok: karton, papír, hamu.

Nem komposztálhatók:

  • Beteg növényi részek, citrusfélék gyümölcseinek hulladéka (permetszer miatt).
  • Állati ürülék, húsdarabok.
  • Kövek, műanyagok, fémek.
  • Fű csak kis mennyiségben.

Forrás: www.humusz.hu