madárbarát iskola

PDFNyomtatásE-mail

MADÁRBARÁT ISKOLA

 

Az MKKI Kossuth Lajos Általános Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolája megkapta 2011-ben a Madárbarát Iskola címet a Magyar Madártani Egyesülettől. Iskolánkban Halmágyi Tamás tanár úr honosította meg madárvédelmet, ennek a több évtizedes munkának az elismerése ez a cím. Iskolánk fontosnak tartja, hogy ráirányítsa a figyelmet a madarakra, melyek részesei városlakó életünknek, kirándulásaink során látványukkal énekükkel örömet okoznak számunkra. Életterük csökkenésével fontos, hogy gondoskodjunk róluk: télen etetjük a madarakat, készítünk számukra etetőket és odúkat. Iskolánk udvarán diákjaink által elkészített odúkat és etetőket helyeztünk ki, melybe várjuk városunkban fészkelő madarainkat. Megkezdett madárvédelmi munkánkat az elkövetkező tanévekben lelkesen folytatjuk tovább, hogy a településünkön minél több zöld sziget legyen városlakó madaraink számára.

Halmágyi Tamás és a szakkörösök: Jenei Máté és Horváth Kornél

madáretetés aranyszabályai

 

  • A madáretetést a fagyok beálltával, november végén, december elején kell elkezdeni, csak addig szabad folytatni, amíg tart a hideg idő (általában február végéig ). Az év többi szakaszában nem kell etetni a madarakat.
  • A fenti időszakban folyamatosan kell etetni, mert a madarak megszokják a segítséget, számítanak rá.
  • A romlott, penészes táplálék a madarak pusztulását okozhatja. A sózott, fűszeres eleségek is árthatnak a madaraknak. A sütemény- és kenyérmorzsa vizesen megerjed, és bélhurutot okozhat, ezért jobb, ha ezt a fajta eleséget nem adjuk a madaraknak.
  • Az etetőket rendszeresen tisztítani kell. Erős kefével távolítsa el hetente, kéthetente az ürüléket és az eleség maradványait. Enyhe időben vízzel is le lehet mosni az etetőt.

 

 

Varga Alexandra 7.o

 

 

téli madármenü

 

 

 

 

 

  • napraforgómag: magas olajtartalma miatt a legkedveltebb madáreleség

 

 

 

 

  • tökmag, mogyoró és dióbél: magas olajtartalmú, fehérjékben gazdag

 

 

Ezek a madarak fogyasztják, etetőbe, földre szórva, madárkalácsba keverve.

 

 

nagy fakopáncs, közép fakopáncs,  kék cinege, széncinege, barát cinege, csuszka, szajkó, házi veréb,  mezei veréb, erdei pinty, fenyőpinty, zöldike, meggyvágó, tengelic, csíz

 

 

Varga Alexandra 7.o