Komposztálás
A komposztálás olyan biológiai folyamat, melynek során a szerves hulladékból humusz keletkezik.
Komposztnak nevezzük azt a morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokbó,l elsősorban élő szervezetek segítségével jön létre, megfelelő hatások mellett (oxigén, nedvességtartalom).
Komposztálás előnyei:
- A keletkező humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, ezzel védik a talajt az eróziótól (talajpusztulás).
- Javul a talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodása.
- A talaj tápanyagtároló képessége növekszik.
- Nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.
- Tápanyag visszapótlásra, trágyázásra szintén kiválóan alkalmas.
- Lassú a tápanyag-feltáródás, kicsi a kimosódás veszélye.
- A komposzttrágyázás hatása tovább tart, mint a szerves trágya hatása.
- A komposztálás során az anyagban lévő kártevők,kórokozók elpusztulnak.
- A hulladékok mennyisége csökken.
- Nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, így a levegőt sem szennyeződik.
- Kevésbé szennyezi környezetét, ésszerű, felelős, környezettudatos magatartást tanúsít!
Komposztálható anyagok:
- Konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, elhervadt virágok, stb.
- Kerti hulladékok: gallyak, lombok, fű, stb.
- Egyéb hulladékok: karton, papír, hamu.
Nem komposztálhatók:
- Beteg növényi részek, citrusfélék gyümölcseinek hulladéka (permetszer miatt).
- Állati ürülék, húsdarabok.
- Kövek, műanyagok, fémek.
- Fű csak kis mennyiségben.
Forrás: www.humusz.hu